Waterbird Population Estimates for Herons
Below are the latest estimates of the numbers of heron in various populations. Depending on the species, estimates may be for the entire species, a subspecies, or a geographic population. These estimates were derived by Wetlands International in partnership with HeronConservation and others. The entire report with information on the processes used may be obtained through the search page of Wetlands International.
Estimates are in all cases only that, and base on the best information available and best professional judgment of those who know the populations best. As information increases, estimates will be updated. HeronConservation will continue to partner with Wetlands International and the Ramsar Convention in periodically updating these estimates. All are invited to participate in making these estimates more accurate. Please communicate your data and suggestions to the HeronConservation Co-chairs or Steering Committee Members.
Zonerodius
Forest BitternZonerodius heliosylus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| New Guinea | 2006 - 2006 | 1 - 10,000 | 1985 - 2005 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Tigriornis
White-crested Tiger-heronTigriornis leucolopha
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| W & C Africa | 2006 - 2006 | 25,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Tigrisoma
Rufescent Tiger-heronTigrisoma lineatum
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| lineatum | 2005 - 2005 | 2,700 - 5,500 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| marmoratum | 2005 - 2011 | 25,000 - 100,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Fasciated Tiger-heronTigrisoma fasciatum
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| fasciatum | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| salmoni | 2005 - 2005 | 2,520 - 5,050 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| pallescens | 2004 - 2004 | 2,000 - 2,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Bare-throated Tiger-heronTigrisoma mexicanum
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Colombia to Mexico | 2005 - 2005 | 17,100 - 47,500 | 2005 - 2005 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| S Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Agamia
Agami HeronAgamia agami
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| C & S America | 2005 - 2011 | 10,000 - 25,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Cochlearius
Boat-billed HeronCochlearius cochlearius
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| cochlearia | 2011 - 2011 | 25,000 - 100,000 | 2001 - 2010 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| zeledoni | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| phillipsi | 2005 - 2005 | 14,800 - 46,300 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| ridgwayi | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| panamensis | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
Zebrilus
Zigzag HeronZebrilus undulatus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| South America | 2004 - 2004 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Botaurus
Eurasian BitternBotaurus stellaris
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| stellaris | W Europe, NW Africa (bre) | 2005 - 2012 | 7,150 - 9,100 | 2000 - 2012 | Increasing | CSR7 |
note |
|
|||||||
| C & E Europe, Black Sea & E Mediterranean (bre) | 2000 - 2014 | 92,000 - 163,000 | 2000 - 2012 | Increasing | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South-west Asia (win) | 2006 - 2006 | 25,000 - 100,000 | 2003 - 2012 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia (non-bre) | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| S & E Asia (non-bre) | 2001 - 2001 | 25,000 - 100,000 | 1981 - 1991 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| capensis | Southern Africa | 1980 - 2010 | 500 - 2,000 | 1980 - 2009 | Declining | CSR7 |
note |
|
|||||||
Australasian BitternBotaurus poiciloptilus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| SW Australia | 2009 - 2010 | 60 - 230 | 2000 - 2010 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| SE Australia | 2009 - 2010 | 310 - 960 | 2000 - 2010 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| New Zealand | 2011 - 2011 | 1,000 - 1,500 | 2001 - 2010 | Declining? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| New Caledonia | 2011 - 2011 | — | 2001 - 2010 | Extinct? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
American BitternBotaurus lentiginosus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| North America | 2000 - 2000 | 2,980,000 - 2,980,000 | 1966 - 2004 | Declining? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Pinnated BitternBotaurus pinnatus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| pinnatus | 2005 - 2011 | 10,000 - 25,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| caribaeus | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
Ixobrychus
Stripe-backed BitternIxobrychus involucris
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| N South America | 1993 - 1993 | 100,000 - 1,000,000 | 1982 - 1992 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| S South America | 2011 - 2011 | 10,000 - 25,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Least BitternIxobrychus exilis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| exilis | 2000 - 2000 | 128,000 - 128,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| pullus | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| bogotensis | 2011 - 2011 | 1,000 - 1,000 | 2001 - 2010 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| erythromelas | 2005 - 2011 | 10,000 - 25,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| peruvianus | 2011 - 2011 | 1,000 - 5,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Common Little BitternIxobrychus minutus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| minutus | W Europe, NW Africa/Subsaharan Africa | 1997 - 2013 | 19,000 - 25,500 | 2000 - 2012 | Stable | CSR7 |
note |
|
|||||||
| C & E Europe, Black Sea & E Mediterranean/Sub-saharan Africa | 1995 - 2014 | 168,000 - 298,000 | 2000 - 2012 | Stable | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| West & South-west Asia/Sub-Saharan Africa | 1987 - 1991 | 25,000 - 100,000 | 2003 - 2012 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia | 1987 - 1991 | 10,000 - 25,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| payesii | Sub-Saharan Africa | 1990 - 2000 | 25,000 - 100,000 | 2003 - 2012 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|||||||
| podiceps | — | 3,000 - 15,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Australian Little BitternIxobrychus dubius
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| dubius | 1994 - 2010 | 1 - 10,000 | 1982 - 2011 | Declining? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
New Zealand Little BitternIxobrychus novaezelandiae
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| New Zealand | — | — | 1982 - 1992 | Extinct | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Yellow BitternIxobrychus sinensis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Seychelles | — | 1 - 300 | 1991 - 2001 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| E & SE Asia | 2006 - 2006 | 100,000 - 1,000,000 | 1985 - 2005 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Schrenck's BitternIxobrychus eurhythmus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| E & SE Asia | — | 1 - 25,000 | 1985 - 1995 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Cinnamon BitternIxobrychus cinnamomeus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| South Asia | 1987 - 1991 | 25,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| E, SE Asia | 2006 - 2006 | 100,000 - 1,000,000 | 1985 - 2005 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Dwarf BitternIxobrychus sturmii
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Sub-Saharan Africa | 1990 - 2000 | 25,000 - 100,000 | 2002 - 2013 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Black BitternIxobrychus flavicollis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| flavicollis | South Asia | 1987 - 1991 | 25,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| E, SE Asia | 2006 - 2006 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| australis | Australia, New Guinea | 1999 - 2002 | 10,000 - 100,000 | 1991 - 2000 | Declining | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Timor | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| Rennell Island | 2001 - 2001 | 1 - 500 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| New Britain, New Ireland | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| woodfordi | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Gorsachius
White-eared Night-heronGorsachius magnificus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| SE Asia | 2000 - 2000 | 250 - 1,000 | 1995 - 2005 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Japanese Night-heronGorsachius goisagi
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| E & SE Asia | 2005 - 2005 | 250 - 1,000 | 1975 - 1995 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Malay Night-heronGorsachius melanolophus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| South Asia | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| SE Asia | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| Philippines | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Palawan, Philippines | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Nicobar Is | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Calherodius
White-backed Night-heronCalherodius leuconotus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Africa | — | 25,000 - 100,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Nycticorax
Reunion Night-heronNycticorax duboisi
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Reunion | 2005 - 2005 | — | 1750 - 2005 | Extinct | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Mauritius Night-heronNycticorax mauritianus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Mauritius | 2005 - 2005 | — | 1750 - 2005 | Extinct | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Rodrigues Night-heronNycticorax megacephalus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Rodrigues | 2005 - 2005 | — | 1800 - 2005 | Extinct | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Black-crowned Night-heronNycticorax nycticorax
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| nycticorax | W Europe, NW Africa (bre) | 2002 - 2012 | 46,000 - 51,000 | 1998 - 2012 | Declining | CSR7 |
note |
|
|||||||
| C & E Europe/Black Sea & E Mediterranean (bre) | 1990 - 2012 | 134,000 - 209,000 | 2000 - 2012 | Stable | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| Western Asia/SW Asia & NE Africa | 2002 - 2017 | 25,000 - 100,000 | 2000 - 2012 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| Sub-Saharan Africa & Madagascar | 1975 - 2014 | 100,000 - 300,000 | 2006 - 2015 | Stable/ Increasing? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia | — | 100,000 - 150,000 | 1977 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| E, SE Asia | 2006 - 2006 | 100,000 - 1,000,000 | 1981 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| hoactii | Caribbean | 2006 - 2007 | 6,000 - 12,300 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| northern South America (bre) | 2005 - 2010 | 50,000 - 50,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| North America (bre) | 1999 - 2011 | 75,000 - 150,000 | 1990 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 9,600 - 24,900 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| obscurus | 2001 - 2001 | 25,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| falklandicus | Falkland Islands (Malvinas) | — | 5,700 - 10,800 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
Rufous Night-heronNycticorax caledonicus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| caledonicus | — | 2,000 - 4,000 | 1990 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| manillensis | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| pelewensis | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| mandibularis | 2001 - 2001 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| hilli | 2004 - 2011 | 25,000 - 1,000,000 | 1982 - 2011 | Fluctuating | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Nyctanassa
Yellow-crowned Night-heronNyctanassa violacea
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| violacea | North America | — | 75,000 - 150,000 | 1966 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Mexico to Honduras | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| gravirostris | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| caliginis | 2004 - 2004 | 900 - 900 | 1982 - 1992 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| cayennensis | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| bancrofti | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| pauper | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
Butorides
Green-backed HeronButorides striata
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| brevipes | — | 1 - 25,000 | — | Unknown | CSR6 |
note |
|
|
|||||||
| sundevalli | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| albolimbata | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| chloriceps | — | 25,000 - 25,000 | 1991 - 2001 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| spodiogaster | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| amurensis | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| actophila | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| javanica | 2006 - 2006 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| moluccarum | Moluccas | — | — | — | Unknown | WPE5 | |
| NW New Guinea | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| solomonensis | 2001 - 2001 | 1 - 25,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| atricapilla | 2001 - 2001 | 100,000 - 1,000,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| idenburgi | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| flyensis | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| stagnatilis | N Australia | — | — | — | Unknown | WPE5 | |
| NW Australia | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| NE Western Australia | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| patruelis | — | 100 - 200 | 1971 - 1987 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| macrorhyncha | E Australia | — | — | — | Unknown | WPE5 | |
| SC New Guinea, NE Queensland | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| carcinophila | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| steini | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| rutenbergi | 2001 - 2001 | 1 - 25,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| rhizophorae | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | 1992 - 2002 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| degens | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| crawfordi | 2001 - 2001 | 1 - 5,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| striata | Central & South America | — | — | — | Unknown | WPE5 | |
| South America | 2005 - 2011 | 100,000 - 1,000,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| virescens | Central & E North America | — | — | 1966 - 2000 | Declining | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 23,000 - 60,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 3,080 - 12,300 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| bahamensis | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| anthonyi | — | — | 1966 - 2000 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| frazari | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Ardeola
Squacco HeronArdeola ralloides
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ralloides | SW Europe, NW Africa (bre) | 2002 - 2013 | 9,000 - 11,000 | 2000 - 2012 | Increasing | CSR7 |
note |
|
|||||||
| C & E Europe, Black Sea & E Mediterranean (bre) | 1990 - 2012 | 29,000 - 52,000 | 2000 - 2012 | Declining | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| West & South-west Asia/Sub-Saharan Africa | 1987 - 2017 | 25,000 - 100,000 | 2003 - 2012 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| paludivaga | Sub-Saharan Africa & Madagascar | 2006 - 2006 | 300,000 - 600,000 | 2006 - 2015 | Increasing? | CSR7 |
note |
|
|||||||
Indian Pond-heronArdeola grayii
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| grayii | SW, S Asia | 1987 - 1991 | 100,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Myanmar, Bay of Bengal | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| phillipsi | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
Chinese Pond-heronArdeola bacchus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| E, SE & S Asia | 2001 - 2001 | 25,000 - 1,000,000 | 1981 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Javan Pond-heronArdeola speciosa
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| speciosa | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| continentalis | 1987 - 1991 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Madagascar Pond-heronArdeola idae
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Madagascar & Aldabra/Central & Eastern Africa | 2001 - 2001 | 2,000 - 6,000 | 2002 - 2013 | Increasing? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Rufous-bellied HeronArdeola rufiventris
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Central, Eastern & Southern Africa | 2006 - 2006 | 10,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Stable/ Increasing? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Bubulcus
Cattle EgretBubulcus ibis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ibis | Southern Africa | 1996 - 2001 | 100,000 - 1,000,000 | 2006 - 2015 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 43,800 - 147,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South America | 1993 - 1993 | 1,000,000 - 1,000,000 | 1982 - 1992 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Tropical Africa | 1990 - 2001 | 1,000,000 - 10,000,000 | 2006 - 2015 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| North-west Africa | 1984 - 2000 | 100,000 - 150,000 | 2006 - 2015 | Stable? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South-west Europe | 2002 - 2012 | 215,000 - 253,000 | 2000 - 2012 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| East Mediterranean & South-west Asia | 2005 - 2017 | 10,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| North America | — | 1,000,000 - 1,000,000 | 1966 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 262,000 - 2,120,000 | 2005 - 2005 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| coromanda | South Asia | 1987 - 1991 | 100,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| E, SE Asia | 2001 - 2001 | 100,000 - 1,000,000 | 1981 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Oceania | 1999 - 2011 | 25,000 - 1,000,000 | 1982 - 2011 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| seychellarum | 2001 - 2001 | 1 - 10,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Ardea
Grey HeronArdea cinerea
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| cinerea | Sub-Saharan Africa | 1995 - 2014 | 100,000 - 300,000 | 2006 - 2015 | Increasing? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| Northern & Western Europe | 2002 - 2013 | 347,000 - 712,000 | 2006 - 2015 | Declining | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| Central & Eastern Europe | 2000 - 2014 | 322,000 - 459,000 | 2000 - 2012 | Declining | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| West & South-west Asia (bre) | 2000 - 2017 | 25,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia | — | 100,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| monicae | — | 7,500 - 12,500 | 1984 - 1997 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| firasa | 2001 - 2001 | 5,000 - 5,000 | 1991 - 2001 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| jouyi | E, SE Asia | 1987 - 1991 | 100,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Sumatra | — | 1,000 - 2,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Great Blue HeronArdea herodias
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| herodias | C & NE North America | — | 124,000 - 125,000 | 1966 - 2000 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|||||||
| W North America | — | — | 1966 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| W North America, N Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Baja California, Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| cognata | 2004 - 2004 | 1,000 - 1,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| fannini | 1997 - 2007 | 9,500 - 11,000 | 1997 - 2007 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| wardi | — | — | 1966 - 2000 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| occidentalis | Florida | 2006 - 2006 | 1,500 - 1,500 | 1980 - 2007 | Declining | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Caribbean | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 29,800 - 122,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Cocoi HeronArdea cocoi
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| South America, Panama | 2005 - 2011 | 100,000 - 1,000,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
White-necked HeronArdea pacifica
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Australia | 2004 - 2011 | 10,000 - 25,000 | 1982 - 2011 | Fluctuating | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Black-headed HeronArdea melanocephala
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Sub-Saharan Africa | 1991 - 2001 | 100,000 - 500,000 | 2006 - 2015 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Madagascar HeronArdea humbloti
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Madagascar | — | 1,000 - 3,000 | 1990 - 2005 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
White-bellied HeronArdea insignis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| S & SE Asia | 2005 - 2005 | 250 - 1,000 | 1985 - 2005 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Great-billed HeronArdea sumatrana
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| SE Asia | — | 10,000 - 100,000 | 1975 - 1985 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Australia | 1999 - 1999 | 7,500 - 7,500 | 1990 - 1999 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Goliath HeronArdea goliath
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Sub-Saharan Africa | — | 10,000 - 100,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| SW Asia | 1987 - 1991 | 50 - 50 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| S Asia | 1987 - 1991 | 20 - 20 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Purple HeronArdea purpurea
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| purpurea | Tropical Africa | 2001 - 2001 | 75,000 - 100,000 | 2005 - 2015 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| West Europe & West Mediterranean/West Africa | 2000 - 2012 | 32,000 - 38,000 | 2000 - 2012 | Declining | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| East Europe, Black Sea & Mediterranean/Sub-Saharan Africa | 2000 - 2013 | 61,000 - 99,000 | 2006 - 2015 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| SW Asia (bre) | 2006 - 2006 | 10,000 - 25,000 | 2006 - 2015 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| madagascariensis | — | 5,000 - 10,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| bournei | — | 1 - 50 | 1982 - 1992 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| manilensis | South Asia | 1987 - 1991 | 25,000 - 25,000 | 1977 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|||||||
| E & SE Asia | 1987 - 1991 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Great White EgretArdea alba
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| alba | W, C & SE Europe/Black Sea & Mediterranean | 2000 - 2014 | 61,000 - 99,000 | 2006 - 2015 | Stable/ Increasing? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| Western Asia/South-west Asia | 1990 - 2017 | 25,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Stable/ Fluctuating | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| melanorhynchos | Sub-Saharan Africa & Madagascar | 2001 - 2001 | 100,000 - 500,000 | 2006 - 2015 | Stable | CSR7 |
note |
|
|||||||
| egretta | North America | — | 270,000 - 270,000 | 1966 - 2000 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Mexico | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 52,500 - 180,000 | 2005 - 2005 | Stable? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 11,100 - 30,500 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South America | 2005 - 2011 | 1,000,000 - 1,000,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| modestus | South Asia (non-bre) | 2001 - 2005 | 25,000 - 100,000 | 1977 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|||||||
| E Asia (non-bre) | 2001 - 2001 | 10,000 - 100,000 | 1987 - 1991 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Indonesia | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Australia | 1995 - 2011 | 25,000 - 100,000 | 1982 - 2011 | Fluctuating | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| New Zealand | — | 100 - 100 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Yellow-billed EgretArdea brachyrhyncha
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Sub-Saharan Africa | 2001 - 2001 | 25,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Increasing? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Intermediate EgretArdea intermedia
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| intermedia | South Asia | — | 25,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| E, SE Asia | — | 25,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Plumed EgretArdea plumifera
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| plumifera | 1995 - 2011 | 100,000 - 1,000,000 | 1982 - 2011 | Declining? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Syrigma
Whistling HeronSyrigma sibilatrix
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| sibilatrix | 2005 - 2011 | 25,000 - 100,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| forstersmithi | 2011 - 2011 | 10,000 - 10,000 | 2006 - 2010 | Fluctuating | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Pilherodius
Capped HeronPilherodius pileatus
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| C & S America | 2005 - 2011 | 10,000 - 25,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Egretta
Pied HeronEgretta picata
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Australia - Sulawesi | 1995 - 2002 | 25,000 - 100,000 | 2000 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
White-faced HeronEgretta novaehollandiae
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| novaehollandiae | 2004 - 2008 | 10,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| parryi | — | — | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Reddish EgretEgretta rufescens
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rufescens | S USA | 1991 - 2006 | 5,000 - 7,000 | 1991 - 2006 | Declining | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Mexico | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2006 - 2006 | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2010 | 213 - 213 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| N South America | — | 1 - 10,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| dickeyi | 2007 - 2008 | 2,250 - 2,260 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Black HeronEgretta ardesiaca
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Sub-Saharan Africa | 1999 - 1999 | 25,000 - 100,000 | 2006 - 2015 | Unknown | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Slaty EgretEgretta vinaceigula
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Central Southern Africa | 2005 - 2005 | 3,000 - 5,000 | 1993 - 2013 | Declining? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Tricolored HeronEgretta tricolor
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| tricolor | — | — | — | Unknown | WPE5 | ||
| ruficollis | USA (bre) | — | 293,000 - 293,000 | 1966 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Mexico | 2006 - 2006 | 1 - 1,500 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 3,350 - 6,800 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 12,000 - 27,400 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Little Blue HeronEgretta caerulea
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| North America | — | 225,000 - 300,000 | 1966 - 2000 | Declining | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Mexico | — | 75,000 - 150,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 701 - 1,500 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 12,300 - 35,900 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South America | 2005 - 2011 | 100,000 - 100,000 | 2001 - 2010 | Stable? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Snowy EgretEgretta thula
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| thula | — | 215,000 - 215,000 | 1982 - 1992 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| thula | Mexico | — | 75,000 - 150,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Central America | 2005 - 2005 | 11,300 - 26,900 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Caribbean | 2006 - 2007 | 12,500 - 36,100 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South America | 2005 - 2011 | 300,000 - 1,000,000 | 2001 - 2010 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| brewsteri | 2006 - 2006 | 100,000 - 1,000,000 | 1966 - 2000 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Little EgretEgretta garzetta
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| garzetta | Sub-Saharan Africa | 2001 - 2001 | 200,000 - 500,000 | 2006 - 2015 | Increasing? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| Western Europe, NW Africa | 2002 - 2013 | 106,000 - 116,000 | 2000 - 2012 | Declining | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| Central & E Europe, Black Sea, E Mediterranean | 2000 - 2014 | 60,000 - 89,000 | 2000 - 2012 | Stable | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| Western Asia/SW Asia, NE & Eastern Africa | 1987 - 2017 | 25,000 - 100,000 | 1988 - 2015 | Stable/ Fluctuating | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| West Indies | 2006 - 2006 | 30 - 60 | 1991 - 2001 | Increasing | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| South Asia | — | 100,000 - 200,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| E, SE Asia | 2001 - 2001 | 100,000 - 1,000,000 | 1981 - 1991 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| nigripes | 1987 - 1991 | 25,000 - 1,000,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| immaculata | 2002 - 2004 | 25,000 - 100,000 | — | Unknown | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Western Reef-egretEgretta gularis
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| gularis | West Africa | 1991 - 2014 | 10,000 - 50,000 | 1997 - 2014 | Stable/ Increasing? | CSR7 |
note |
|
|||||||
| schistacea | North-east Africa & Red Sea | 1937 - 2011 | 10,000 - 15,000 | 2014 - 2014 | Declining/ Stable | CSR7 |
note |
|
|||||||
| South-west Asia & South Asia | 1990 - 2012 | 10,000 - 25,000 | 2006 - 2015 | Stable? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
| dimorpha | Madagascar | — | 6,000 - 20,000 | — | Declining | WPE5 |
note |
|
|||||||
| Aldabra & Amirante Is | — | 3,000 - 9,000 | 1991 - 2001 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| Coastal Eastern Africa | 1996 - 1996 | 15,000 - 20,000 | 1991 - 2001 | Stable? | CSR7 |
note |
|
|
|||||||
Pacific Reef-egretEgretta sacra
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| sacra | 2006 - 2006 | 100,000 - 1,000,000 | 1985 - 2005 | Stable? | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
| albolineata | — | 1,000 - 2,000 | 1990 - 2000 | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||
Chinese EgretEgretta eulophotes
| Subspecies | Range | Year (size) | Size | Year (Trend) | Trend | Publ. | Note |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| E, SE Asia | 2000 - 2010 | 3,000 - 4,100 | — | Stable | WPE5 |
note |
|
|
|||||||